De Route "The Way":
Camino Francés
El Camino Francés van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela is de meest populaire van alle Sint Jacobswegen. Sinds de ontdekking van het graf van Sint Jacob in Compostela in de negende eeuw, werd de Sint Jacobsweg de belangrijkste pelgrimsroute in middeleeuws Europa. Duizenden pelgrims baanden zich een weg naar Compostela vanuit allerlei landen in Europa en dit was het begin van een compleet nieuwe ontwikkeling die, letterlijk, haar voetsporen heeft achtergelaten langs de hele Camino de Santiago. Tegenwoordig lopen pelgrims om allerlei redenen de route. Of het nu de sportieve uitdaging, de geloofsovertuiging, de spirituele zoektocht of simpelweg het ontspannen willen genieten van de natuur en de sociale aspecten, een elk jaar groeiend aantal pelgrims vindt hun weg naar Santiago de Compostela. Als je nog nooit de Camino hebt gelopen, is de Franse hoofdroute wellicht een goede start.
"ROUTE CAMINO DE FRANCE"
"SAINT JEAN PIED DE PORT"
"LOGRONO"
Van Santiago de Compostella naar Finistere
Etappe 1 Santiago de Compostela - Negreira
Etappe 2 Negreira - Olveiroa
Etappe 3a first to Fisterra: Olveiroa - Fisterra
Etappe 3b first to Muxía: Olveiroa - Muxía
Etappe 4 Fisterra - Muxía & Muxía - Fisterra
Finisterre – het einde van de wereld dus. Eigenlijk is het niet het meest westelijke punt van Europa, want dat is Cabo da Roca in Portugal, maar dat wisten de Romeinen toen nog niet dus in de oude tijd was dit wel de algemene overtuiging, vandaar de naam ‘Finis Terrae’, Land’s End genoemd in het Engels. De deur naar de andere wereld zoals de Romeinen geloofden aangezien ze daar de zon in de Atlantische Oceaan zagen verdwijnen. Als symbool voor de vernieuwing van het leven, zou het aanschouwen van de zonsondergang als een wedergeboorte zijn, reden waarom pelgrims zodra ze het einde bereiken de zonsondergang bekeken en daarna hun kleding verbrandden volgens de verhalen. Dit laatste, het verbranden van de kleding, is iets wat moderne tour operators vertellen om het allemaal magischer te laten klinken. Het is strikt verboden om iets in de buitenlucht te verbranden daar. Veel branden ontstaan er elke jaar weer omdat pelgrims tijdens hun Camino blijkbaar niet geleerd hebben respect te hebben voor de natuur waar ze wekenlang te gast zijn geweest…
Wat is er wél waar over de kleding? Ze werden namelijk wel verbrand. Maar niet in Finisterre, maar boven op het dak van de kathedraal van Santiago. De kerk draaide op die manier allerlei beestjes en stank de nek om om vervolgens de pelgrim een nieuwe set kleren te geven voor hun reis naar huis.